Idei și inspirații

Șabloane de la zero…

Cunoașteți deja istoria stencilului. Astăzi vă invităm să aruncați o privire în spatele scenei – vă vom arăta care sunt modalitățile actuale de creare a șabloanelor, vă vom explica materialele din care sunt realizate și vă vom spune câte ceva despre soluțiile noastre de producție.

Crearea de șabloane la domiciliu este foarte simplă. Trebuie doar să transferați modelul ales pe un material rigid și să decupați părțile pe care doriți să le pictați. Decorul poate fi imprimat pe o foaie și apoi decupat cu un cuțit pe carton sau folie groasă. Avantajele incontestabile ale unor astfel de șabloane sunt: caracterul foarte individual al creației, întreaga gamă de posibilități de alegere a modelului și prețul său scăzut. Cu toate acestea, calitatea manoperei merită luată în considerare. Din păcate, cu acest tip de artizanat trebuie să țineți cont de faptul că este unic – dacă doriți să pictați mai multe modele, aveți nevoie de aceeași cantitate de șabloane. Acest lucru necesită mult timp și înseamnă că ornamentele pot fi diferite unele de altele prin decupări neregulate.


Dar cum rămâne cu șabloanele gata făcute?


Alegerea unui șablon gata făcut ne va economisi cu siguranță mult timp asociat cu pregătirea acestuia, iar gama de modele disponibile ar trebui să satisfacă diverse gusturi. Atunci când vă decideți să cumpărați unul, ar trebui să aruncați o privire asupra variantelor disponibile pe piață. Împărțim șabloanele de pictură în cele de unică folosință și cele reutilizabile. Cele dintâi sunt, de obicei, realizate din folie autoadezivă, ceea ce permite o fixare ușoară a produsului pe locul care urmează să fie decorat. După ce ați pictat fragmentele decupate, rupeți șablonul și acesta este sfârșitul lucrării. Un avantaj incontestabil al acestei soluții este precizia cu care aderă folia autoadezivă. Datorită acesteia, există un mic risc de picurare a vopselei. Pe de altă parte, un șablon reutilizabil este o investiție în decorarea unei suprafețe mari de interior. Acest produs este puțin mai scump decât versiunea de unică folosință, dar cu siguranță mai ieftin decât tapetul. Alegând versiunea de unică folosință, decidem în prealabil să decorăm doar într-un anumit loc și dimensiune. Atunci când creăm o compoziție, trebuie să decidem asupra achiziționării mai multor șabloane, care se poate dovedi a fi mai scumpă decât alegerea versiunii reutilizabile. Un avantaj suplimentar al variantei cu utilizare multiplă este posibilitatea de a oglindi modelul. Doar rotiți-l pentru a obține un aspect diferit al designului, făcând decorul mai atractiv.


În cazul șabloanelor, putem vorbi și despre o împărțire în funcție de modalitățile de realizare – acestea pot fi arse cu laser sau decupate cu un cuțit. Laserul funcționează nu numai pentru produsele metalice. De asemenea, și-a găsit aplicabilitate și în tăierea țesăturilor, atât naturale, cât și artificiale. Fasciculul de lumină este extrem de rapid, ceea ce face ca producția să fie mai eficientă. Instrumentul se uzează mai rar, chiar și în cazul elementelor decorative foarte complexe. Laserul topește piesele modelului într-un mod controlat, astfel încât marginile ar trebui să aibă un finisaj neted, deși marginile pot deveni maro. În acest caz, ar trebui să se utilizeze aer comprimat în timpul producției. Lucrul cu un cuțit garantează acuratețea fiecărui model tăiat. Chiar și cele mai mici părți ale ornamentului, atunci când sunt decupate, vor fi la fel de precise ca într-un program grafic. Marginile sunt netede, nu se murdăresc și nu formează umflături, care pot apărea, de exemplu, atunci când se arde plasticul cu un laser. Cu toate acestea, dezavantajul acestei tehnici este uzura frecventă a lamei, ceea ce crește costurile de operare.


Și acum ceva despre noi:


Șabloanele noastre sunt realizate din folie de polipropilenă flexibilă cu o grosime de 0, 3 mm, astfel încât aderă perfect la suprafețele plane. Folosim cuțite de înaltă calitate, astfel încât mașinile noastre să poată realiza modelele cu cât mai multă precizie. Am respins utilizarea tăierii cu laser pentru a evita piesele de material arse și neuniforme. Acest lucru ar face imposibilă repictarea exactă a desenului – vopseaua ar putea curge sub șablon, lăsând urme inestetice care nu mai pot fi descrise ca fiind decorative. Folosim plastic, care este complet reciclabil, astfel încât chiar și după utilizarea maximă a șablonului poate avea o altă viață. Grosimea materialului permite utilizarea șablonului în diverse tehnici – de la cea mai simplă pictură până la aranjamente complicate folosind pastă structurală și tencuială decorativă.